Kakšna knjižnica je Rent a rič?

Ste kdaj sami pri sebi pomislili, kako super bi bilo imeti sušilec sadja, video projektor, kamp opremo ali pa rezalnik papirja, pa na koncu ugotovite, da se izdelka ne splača kupiti, ker bi ga uporabljali le nekajkrat na leto in nato na vse skupaj pozabili?

Skupina mladih pri projektu Alps2030 za vas mesece snovala nekaj, kar bo lahko rešilo to zagato v Idriji in okolici – knjižnico reči! Kaj pa pravzaprav sploh je knjižnica reči?

To je preprosto knjižnica, kjer si namesto knjig izposodite r'či! Take knjižnice so drugje po sveti že dlje aktualne, vedno več pa se jih vzpostavlja tudi po Sloveniji. Prva se je ustanovila v Ljubljani, ki jo poznamo po imenu Knjižnica reči, druga pa v Kranju - Kr po stvar. Če pobrskate po garaži, prav gotovo najdete kakšen vrtalnik, ki ga niste uporabili že več kot eno leto ali pa otroški sedež za kolo, ki so ga vaši otroci že prerasli in ga ne potrebujete več. In če je tak sedež ali vrtalnik še vedno v dobrem stanju in primeren za nadaljnjo uporabo, potem je to vse, kar potrebujete za včlanitev v knjižnico reči. Če pa v garaži ne najdete nič primernega za izmenjavo bodo na voljo tudi letne članarine, ki vam bodo prav tako omogočili izposojo reči. Svoj izdelek prinesete v knjižnico in ga prepustite v oskrbo nam, mi pa vam v zameno ponudimo brezplačno izposojo vseh drugih reči v knjižnici. Za vse reči, ki jih bomo prejeli, bo dobro poskrbljeno, saj jih bomo po vsaki izposoji pregledali. Na tej spletni strani so po kategorije razvrščene reči, ki si jih lahko že v naprej rezervirate. Tak koncept izposoje vam ne bo le prihranil denarja, ampak bo imel tudi ogromen pozitiven vpliv na okolje.  Skupaj bomo ustvarjali manjše količine potencialnih odpadkov in na trgu znižali potrebo po izdelavi več izdelkov. Prav tako naslavlja problematiko revščine, vse večjega potrošništva, neodgovorne porabe in proizvodnje, ponuja dostop do stvari/opreme, ki si jih morda kdo ne more privoščiti, omogoča souporabo v lokalni skupnosti, prihrani nam težavo s skladiščenje stvari doma in krepi lokalno skupnost z medsebojno pomočjo in zaupanjem. 


Rent a rič podpira lokalne akcije in aktivne mlade, ki spreminjajo svet na bolje!Knjižnica reči na kratko:

- Naslavlja problematiko revščine, vse večjega potrošnitva, kopičenje odpadkov, neodgovorne porabe in proizvodnje ...

- Ponuja dostop do stvari/opreme, ki si jih morda kdo ne more privoščiti.

- Omogoča souporabo v lokalni skupnosti.

- Omogoča prihranek za stvari, ki jih potrebujemo le nekajkrat letno ali pa celo samo enkrat v letu.

- Prihrani nam težavo s skladiščenje stvari doma. 

- Zmanjšujemo odpadke.

- Krepi lokalno skupnost z medsebojno pomočjo in zaupanjem. 
...